2012. szeptember 30., vasárnap

A legmagasabb ház



New-Yorkban és Chicagóban főkép a telkek mesés arai miatt nagyon megszaporodtak a több emeletes épületek, melyeket az amerikai néphumor ma már általában «Skyscraper» (felhő horzsoló) óévvel illet. A legmagasabb házóriás mostanában készüli el New-Yorkban. Ez a képünkün is látható Park Row nevű épület, mely három homlokzatával a hasonnevű térre meg az Ann-Streel ósTheater-Alleg utakra néz. 

Az óriási épület 15,000 angol négyzetlábnyi területen emelkedik 390 láb magasságra, a föld alatt pedig 54 lábnyira ereszkedik le úgy, hogy a tetején levő lobogói is hozzászámítva, egészben 501 lábnyi magasságú. Emeleteinek száma 27 29 közt váltakozik. Belső térfogata 3.906,580 köbláb; összes súlya 20,000 tonna. melyből csak az aczélra 800 tonna jut. Az épületben 950 szoba van 2095 ablakkal; a lakók száma több mint 4000, tehát jókora kis mezővaros kerülne ki belőle. Az építés költségei 24 millió dollárra rúgtak. 

Önként értendő, hogy a sok lakó számára az építő, kit Robertsonnak hívnak, kellő számú liftekről, lépcsőkről és közben nyilvános társalgó-termekről eléggé gondoskodott. Az ily magas épületeknél több tele liftet (emelőgépet) alkalmaznak; van olyan, mely mindenik emeletnél megáll, másik mint gyorsvonat, csak nagyobb időközökben tart állomást, az ilyenre csak minden negyedik emeleten lehet ki- és beszállani; van az emelőgépen direkt és express vonat is, a mely a földszintről fölindulva, meg sem álla 10-ik, 20-ik, vagy a 27-ik, vagy a 29-ik emeletig. Az óriási épület nagyságának könnyebb áttekintbetése végett közlünk itt egy összehasonlító képet néhány nevezetesebb épületről, melyekből láthatóik, hogy a new-yorki felhő horzsoló a washingtoni kapitolium-dómot is sokkal felülhaladja, de jóval alacsonyabb, mint Kheops gúlája és az Eiffel tornya. 


1899, Vasárnapi Újság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése