2014. március 1., szombat

Nyomdai újítás

A minap Vácra kellett utaznom a Mondat kft.-hez megbeszélés végett, ahol az ügyvezető, Nagy László megmutatta saját fejlesztésű nyomdai eljárásukat, amely egy papír alapú, egyszerűnek tűnő, titkosított azonosítót takar. Az eljárás tényleg egyszerűnek tűnik, mégis évekig tartott a fejlesztése, s jelenleg a világon sehol sem gyártanak ilyet vagy ehhez hasonlót.

A lényeg, hogy adott egy színes papírdarab, amin látszólag nincs semmi:


Csupán a fehér és a fekete színárnyalatait látjuk. Az, hogy a papíron milyen kép szerepel nem érdekes; lehet a kutyánké vagy a barátnőnké is. A lényeg - amit én nem tudok, hogy mi - a felfestésben rejlik. Ha egy átlátszó, polarizált műanyag lapocskát teszünk rá, láthatóvá válik a lényeg:



Azaz nem teljesen. A lapocskát addig kell forgatni, amíg a felirat meg nem jelenik:



Hogy ezt mi mindenre lehet felhasználni, annak csak a fantáziánk szab határt. Családi fotóalbumnak álcázott titkos üzenetektől kezdve rejtett szerelmes leveleken át mesés képeskönyvig bármi lehet, nem is beszélve az egyéb biztonsági alkalmazásokig, mint bankjegyek vagy belépőkártyák védelme.

Az ügyvezető úr egyébként körbevezetett minket a nyomdában is, és lépésről lépésre megmutatta hogyan készülnek a színes magazinok, szórólapok és könyvek. Mit ne mondjak, leesett az állam. Az egyszerű halandó nem is sejti, hogy mennyi munka és befektetés van egy polcról leemelt kiadvány mögött. 

De ennek ismertetése már egy külön bejegyzést érdemel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése