2014. május 18., vasárnap

Gombatermesztés otthon

Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz. Termesszünk otthon gombát!

A csiperkegomba otthoni termesztése

A csiperkegomba fajták kalapméretükben és a kalap felületének simaságában térnek el egymástól. Jellegzetesen magyar termesztési módja a polietilén-zsákos pincei termesztés. A gombazsákokat készen megvehetjük. A csiperke elhalt növényi sejtekből származó cellulóz bontásával fedezi szénhidrátszükségletét. Ezen kívül szüksége van még sok nitrogénre és egyéb ásványi anyagokra, amit a gombafonalak szívnak fel környezetükből.


Táptalaja komposzt, ami nitrogén műtrágyából, érlelt szalmás trágyából és ásványi anyagokból áll. A komposztálás lényege, hogy többlépcsős hőkezeléssel megkezdődik a cellulóz lebontása és kipusztul az összes mikroorganizmus, így kiváló táptalaj keletkezik a termesztett gomba számára. A művelet végén a komposzthoz hozzákeverik a szaporítóanyagot hordozó gabonaszemeket, és megfelelő műanyag zsákokba töltik.

A laskagomba otthoni termesztése

Manapság már elég sok helyen beszerezhető PE zsákba töltött becsírázott alapanyag. Célszerű átszövetett állapotban megvásárolni. A hibátlan anyag egyenletesen fehér színű, nincs benne zöld, barna, fekete hibás rész. A zsákok több hullámban teremnek. 4-5 termésidőt célszerű bevárni, amely alatt, ha a megfelelő körülményeket biztosítja 3-5 kg termés várható. A zsákok elhelyezhetők minden olyan tiszta helyiségben, ahol a gombáknak megfelelő klímát biztosítani tudják. (Pince, garázs, folyosó, alagsor, lépcsőház, előszoba, fürdőszoba, stb. ) Tavasszal és ősszel esetleg még a szabadban is termeszthető.


A magyar laskagombának alacsony a kalóriatartalma, viszont jelentős vitaminforrás. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a kálium és foszfor. A laskagomba sokkal egyszerűbben termeszthető, mint a csiperke. Nem igényel olyan gondosan összeállított komposztot, megfelelően tiszta, egyszerűen hőkezelt szalma cellulóztartalmának lebontásával építi termőtestét. A csíranövekedéshez és az átszövetéshez megfelelő körülményeket kell biztosítani. A perforált fóliába csomagolt nedves szalmán megindul az átszövés, és a szalma közben felmelegszik. Az anyagot meg kell óvni a túlmelegedéstől és a kiszáradástól. A szalma maghőmérséklete 26-28 °C, az átszövés pedig 2-3 hétig tart. A termőtestek növekedéséhez fény szükséges, és rendszeres szellőztetéssel kell csökkenteni a hőmérsékletet, de a megfelelő páratartalmat (80-90%) biztosítani kell. Általában a termőtestek 19-22 nap múlva jelennek meg. A jelenleg forgalomban lévő hibridfajták bőtermők, gyors fejlődésűek, az átszövetés és a termőre fordítás nem igényel különösebb beavatkozást. Általában közepes méretűek és a fajták különböző színűek; világos- vagy sötétbarna, sárgás, rózsaszín, szürke. A szín árnyalata függ a megvilágítás erősségétől. Nagyon lényeges, hogy termesztéskor nem használnak vegyszereket.

Laskagombát termelhetünk farönkön is. A gombafonalakkal átszőtt rönköket árnyékos, szélvédett helyen 3/4 részig kell a földbe süllyeszteni. A rönk környékét nedvesen kell tartani, mert ez elősegíti a gombatestek kifejlődését. A kitermelt gombát nem kell meghámozni, viszont alaposan meg kell mosni! A laska hajlamos a penészedésre és fóliába csomagolva befülledhet, megromolhat. Ha nyálkásodik és kellemetlen szagú, inkább dobjuk ki.

A laskagomba gondozása

A HK 35-ös típusú laskagomba széles hőmérsékleti határok között képes termőtestet fejleszteni. (8-24 Celsius fokig) de a legkedvezőbben 17 Celsius fok körül terem. Ott, ahol a hőmérséklet 25 fok feletti, a zsákokat nem célszerű elhelyezni. Ilyen helyen könnyen kiszáradnak, ill. az alapanyag károsodik. A jól átszőtt zsákoknak a hideg nem árt, még az sem, ha teljesen megfagy. A hőmérséklet emelkedésével a zsák újra termőképes lesz.

A laskagomba számára legmegfelelőbb relatív nedvességtartalom 75-90 % között van. Az ennél szárazabb helyiségben a gombatestet finoman, permetszerűen tiszta vízzel meg lehet locsolni, naponta 2-3-szor. A túl sok víz ártalmas lehet. Alacsony hőmérsékleten könnyebb a megfelelő relatív nedvességtartalmat biztosítani, mint meleg helyiségben. A páratartalom növelése legkönnyebben a padozat öntözésével érhető el, amit elegendő csak a termés időszakban biztosítani.

A laskagomba a termés időszakában kevés fényt is igényel, ennek hiánya esetén a gombák megnyúlnak, kalapot nem fejlesztenek. Ha a természetes világítás nem elegendő, mesterséges fénnyel lehet pótolni. A fény is csak a termésidőszakban szükséges. Fontos, hogy a zsákok jó levegőjű helyiségben legyenek elhelyezve. Ellenkező esetben a gombák torzulnak, összenőnek, karfiolosodnak. (pl. dohos, rossz levegőjű pincében, olajgőzös, füstgázos helyiségben, stb. )

A laskagomba kártevői

Nagyon fontos megakadályozni, hogy meztelen csiga a terméshez hozzáférjen, mert megrágja, váladékával élvezhetetlenné teszi a gombát. Bizonyos helyeken szükséges lehet még a rovarok ellen is védekezni (gombaszúnyog), amelynek a lárvái a micéliumot károsítják. Növényvédőszerek: PIRETRIN, CHEMOTOX

Mikor szedhető a zsákos laskagomba?

A gombát akkor kell leszedni, ha a kalap széle kezd elvékonyodni, esetleg kicsit barnulni. Ez nem a nagyságtól függ, néha egészen nagyra is nőnek a kalapok, máskor nem. Semmiképp nem ajánlom, hogy túl sokáig maradjon a zsákon, mert elöregszik, rostjai megerősödnek. Inkább szedjük le éretlenül, mint túl érve, így sokkal ízletesebb! A csokrokat egyszerűen csavarjuk le a zsákokról, nem baj, ha egy kis szalmás rész is kiszakad.

Ajánlott:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése